TEKLİF İSTE

Gökmen Bekar

Dijital Pazarlama

Adwords mü? SEO mu?

Dijital ortamda pazarlama çalışmalarına önem gösteren firmaların en çok merak ettiği soru: Google Adwords mü Seo mu? Hangisini Kullanmalıyım?

Adwords mü? SEO mu?

Online dünyada boy göstermeye başlayan, ürün ve hizmetlerini sunan her firma ve markanın ortak beklentileri vardır. Bu beklentiler potansiyel müşterilere daha kolay ulaşmak, ziyaretçi sayısını arttırmak ve akabinde de satışlarını yükseltmektir. Bunun için de sadece bir web sitesinin yeterli olmadığı bilincinde olan firmalar dijital pazarlama yollarına gitmektedirler. Birçok farklı seçenek bulunan bu pazarlama modelinde firmaların gözdeleri SEO(Arama Motoru Optimizasyonu) ve Google Ads(Eski adı ile Adwords) yöntemleridir. Ve tam da burada ortak bir sorun başlar. Hangi yöntem kullanılmalıdır, öncelik hangisine verilmelidir gibi birçok sorunun cevabı aranmaktadır. 

Aslında bu sorunun net bir cevabı yok. Çünkü bu iki yöntemin de birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları vardır ve çalışma mantıkları çok farklıdır. Hangisinin daha iyi olduğu firma ya da markanın dijital pazarlama stratejisine göre şekillenmektedir. Dijital pazarlamaya önem veren firmalar bu iki yöntemi de birlikte kullanmaktadır. Aklınızdaki sorulara cevap vermek adına gelin dijital dünyanın en efektif pazarlama yöntemleri olan Google Ads'in ve SEO'nun avantajlarına göz atalım.

1. Ne Kadar Zaman da Etkisini Görürsünüz? 

  • Google Ads ile 10 dakika gibi kısa bir sürede web sitenizi ya da içeriğinizi hedefleyen reklamlar oluşturabilirsiniz. Aynı gün içersinde de reklamlarınız arama sayfalarında görüntülenmeye başlayacaktır. Böylelikle belirttiğiniz anahtar kelimeler için arama yapan her kullanıcı reklamınızı görecek ve tıklayarak göstermek istediğiniz içeriğe ulaşabilecektir.
  • SEO ise sabır ister. Bir gün ya da bir haftalık bir çalışma değildir. Rekabet ortamına göre minimum 2 ay sürer. Gerçek etkisi ise ortalama olarak 6. ayda hissedilmeye başlanır. Yani üzerinde çalıştığınız anahtar kelimelerde arama yapan kullanıcıların karşılarına çıkmanız biraz zaman alacaktır.

2. Ne Kadar Maliyete Katlanacaksınız?

  • Google Ads ile potansiyel müşterilerinize ulaşmak için katlanacağınız maliyeti siz belirlersiniz. Günlük, haftalık ya da aylık bütçeler belirleyebilirsiniz(tavsiyem aylık bütçe belirlenmesi yönündedir). Bu sayede bütçenizi zorlamadan dijital pazarlama yolunu kullanabilirsiniz.
  • Her ne kadar SEO ajansları aylık ve yıllık paketler ile karşınıza net fiyatlar sunsalarda genel olarak SEO maliyeti adwords gibi ölçümlenebilir değildir. Rekabet durumuna ve hedeflere bağlı olarak beklenenden daha fazla ya da daha az harcamalar ile karşılaşmanız olağandır.

3. Etkisi Ne Kadar Sürer?

  • Google Ads'in etkisi ve size getirisi siz reklam için ücret ödediğiniz sürece devam eder. Yani reklam için bir gün bile bütçe ayırmasanız o gün arama sonuçlarında görünmeniz mümkün değildir.
  • SEO çalışmalarının etkisi ise bir süre sonra süreklilik göstermeye başlar. Arama sonuçlarındaki yeriniz ve tıklamalar için Google Ads'de olduğu gibi sürekli ödeme yapmanız gerekmez. Kısacası SEO'nun etkisi uzun vadede görülür ama devamlıdır.

4. Yönetimi-Uygulaması Zor Mudur?

  • Google Ads'in sizi sonuca kolayca götürmeye yardımcı olacak yönergelerle dolu basit bir paneli vardır. Reklamlarınızı bu panel arayıcılığı ile kolayca oluşturabilir, yönetebilir ve ölçümleyebilirsiniz.
  • SEO ise eğer bir profesyonelden yardım almıyorsanız sizi oldukça zorlayacaktır. Öncelikle sayfa içi ve sayfa dışı seo tekniklerini öğrenmeniz gerekecektir. Özellikle teknik seo işlemleri için oldukça zaman harcamanız gerekebilir. 

Google Ads ve SEO'yu karşılaştırmak için dah birçok kıstas kullanılabilir aslında. Ancak dijital pazarlama yaparken hangi yöntemi, her ikisini mi ya da ikisini birden hangi sırayla kullanmanız gerektiğini anlamanız için bence bu kadarı yeterli olacaktır. Google Ads ve SEO en başta da söylediğim gibi aynı mantık ile çalışmaz. Bu yüzden de birbirlerine alternatif olması asla beklenemez. Benim bu konudaki yaklaşımım istisnalar olmadığı sürece her ikisini beraber kullanmaktır. Amacım SEO ile uzun vadeli yatırımlar yaparken, Google Ads ile daha çabuk etkileşimler almaktır. 

Tweetle: Analiz edin ve yaratıcı olun. Sonuçlara farklı açılardan bakmak dijital pazarlama stratejinize değer katar.

Sizin dijital pazarlama stratejinizin hangi doğrultuda olduğu önemli değil ancak stratejinizin başarıya dönüşmesi için doğru kelimeleri doğru bütçeler ile doğru kitleye ulaştırmak öncelikli hedefiniz olsun. Bunu yaparken de ölçümlemeyi ve buna göre yeniden şekillendirmeyi asla unutmayın. Aklınıza takılanlar olur ise her zaman yardıma hazırım.

Görüşmek üzere.

Etiketler

Google Ads , SEO

Paylaş

En son paylaşımlardan anında haberdar olmak için e-bültene abone ol!

Hazırsan Hemen Başlayalım

Projenize dair önemli detayları ve iletişim bilgilerinizi gönderin,
hemen üzerinde konuşmaya başlayalım.