TEKLİF İSTE

Gökmen Bekar

Hosting/Domain

'.tr' Alan Adı Yönetim Yetkisi ODTÜ'den BTK'ya Devredildi

Ülkemizde 1990 yılından beri .tr uzantılı alan adlarının tek yetkili kayıt kuruluşu olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi, bu konudaki tüm yetkilerini BTK’ya devretti.

'.tr' Alan Adı Yönetim Yetkisi ODTÜ'den BTK'ya Devredildi

Ülkemizde 1990 yılından bu yana ".tr" ülke kodu alan adlarının tek yetkili kayıt kuruluşu olan ODTÜ'nin tüm teknik, idari ve sponsor yetkileri Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'na devredildi. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen ICANN yönetim kurulu toplantısında bu devir işlemi onaylandı ve 30 yıllık serüven sona ermiş oldu. 

ODTÜ ve BTK'nın IANA/ICANN'e yaptığı ortak başvuru sonucunda oluşan protokole göre devam eden 2 yıl boyunca ODTÜ işletmen olarak rol almaya devam edecek. Bu 2 yıllık geçiş süresi boyunca ODTÜ ve BTK birlikte hareket ederek herhangi bir veri kaybına uğramadan daha modern ve hızlı bir sisteme geçiş için çaba sarf edilecek ve ülkemize interneti getiren ODTÜ'nün internetin gelişmesinde öncülüğü devam edecek. Aynı zamanda bu devir sürecinde hizmetlerde bir aksama olmayacağı ve de hiçbir kullanıcının hak kaybına uğramayacağı da açıklananlar arasında yer almaktadır. 

Ülkemize interneti tanıtan ve gelişmesinde çok büyük rol oynayan ODTÜ umarım bu süreçte saf dışı kalmaz. Bu konuda haklarının yenmesini elbette arzu etmem. Ama şu da bir gerçek ki yıllardır kendini yenilemeden hizmet vermeye çabalaması en büyük eksiklikleriydi. Basit bir örnek verecek olursak sadece isim sunucularının değiştirilmesi talebinin işleme alınması dahi saatler alıyordu. Teknolojinin her saniye değiştiği günümüzde bu tür beklemeler elbette kullanıcıları olumsuz etkilemekteydi.

Hiçbir kurumun hakkının yenmediği, ülkemizde internetin gelişmesi için daha yenilikçi adımların atıldığı, kullanıcılar için daha modern bir sistemin hayata geçirileceği bir geçiş süreci olmasını dilemekten başka bir çaremiz yok sanırım. 

Etiketler

Paylaş

En son paylaşımlardan anında haberdar olmak için e-bültene abone ol!

Hazırsan Hemen Başlayalım

Projenize dair önemli detayları ve iletişim bilgilerinizi gönderin,
hemen üzerinde konuşmaya başlayalım.