TEKLİF İSTE

Gökmen Bekar

İşletmenizi Geliştirin

KOBİ Web Sitelerinin Olmazsa Olmazları

Küçük ve orta ölçekli işletmelerinin web sitelerinde mutlaka yer alması gereken temel bileşenler nelerdir?

KOBİ Web Sitelerinin Olmazsa Olmazları

İşletmeler için bir web sitenin potansiyel müşterilere erişmede ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yoktur sanırım. Ama sadece sahip olmak değil; doğru planlanmış ve iyice kurgulanmış bir web tasarıma sahip olmak daha da önemlidir. Doğru şablona ve doğru bileşenleri içerisinde barındıran sahip bir site işletme için her zaman daha fazla fayda sağlayacaktır.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin web sitelerinde mutlaka bulunması gereken 10 bileşen

İşletme sahipleri için zor gibi görünen bu sorunun cevabını maddeler halinde sıralayacağım. Bu bileşenleri öğrendiğinizde nasıl bir web tasarım yaptırmanız gerektiğini kolayca kavrayabilirsiniz.

1) Doğru Planlanmış ve Kolay Erişilebilir Navigasyon

Her zaman aklınızda bulunmasında yarar var. Web sitenize gelen bir ziyaretçi mümkün olan en kısa sürede aradığı bilgiye ulaşmak ister. Eğer aradığı bilgiyi en kısa sürede bulamaz ise sitenizden çıkacak ve diğer alternatiflere yönelecektir. Bu yüzden kullanıcı dostu bir navigasyon yapısına (menu) sahip olmak çok büyük öneme sahiptir. 

Kullanıcı dostu navigasyon yapısı nasıl olmalıdır: 

  • Menu sadece anasayfada değil, tüm sayfalarda aynı yerde bulunmalıdır. (Komik gelebilir ama bu yapıya sahip olmayan çok sayıda site gördüm.) Bu yerin genel itibari ile sayfanın en üstü olması en alışılagelmiş olandır. 
  • Sitenizdeki tüm önenli sayfalara ve bağlantılara menuden erişim sağlanabilmelidir. Eğer çok sayıda sayfanız bulunuyor ise açılır-kapanır menu yapılarını kullanmanızda fayda vardır.
  • Logonuza tıklandığında ziyaretçiyi anasayfaya yönlendirildiğinden emin olun.
  • Menunuzun responsive (esnek) bir tasarıma sahip olduğundan ve tüm ekranlarda sorunsuz çalıştığından emin olun.

2) Sektöre ve İşletmeye Uygun Tasarım

Bir cafe ile inşaat firmasının web sitelerinin aynı tasarıma sahip olması düşünülemez. Bu yüzden işletmeniz için yapılacak web tasarımın sektörünüze, kurumsal kimliğinize ve genel müşteri profilinize uygun olması gerektiğini unutmayın. Ayrıca yapılan tasarımın göze hoş gelmesinin yanında, iyi bir kullanıcı deneyimine sahip olmasına da dikkat edin.

Özellikle şu üç web tasarım prensibini mutlaka göz önünde bulundurun. 

  • Responsive (Esnek) Yapı: Günümüzde birçok insanın düzenli olarak cep telefonu ve tabletlerinden internete girdiklerini düşünürsek, responsive yapıya sahip bir web sitenin ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Profesyonel bir görüntü vermenin dışında responsive yapı arama motorlarının sıralama kriterleri için de çok önemlidir. Responsive yapıya sahip olmayan siteler arama sonuçlarında her geçen gün daha da arka sıralara doğru ilerlemektedir.
  • Kullanıcı Deneyimi: İyi bir kullanıcı deneyimine sahip web sitelerinin dijital ortamda başarılı olmak için ne kadar önemli olduğunu daha öncede söylemiştim. Renkleri, görselleri ve diğer tasarım elementlerini bir arada iyi şekilde kullanmanın dışında, kullanıcı dostu bir düzene ve sezgisel bir site yapısına sahip olunmalıdır. 
  • Harekete Geçirici Eylemler: Web sitenizin her sayfasında uygun harekete geçirici eylemler bulunmalıdır. Bir ziyaretçiyi dönüşüm yolunda yönlendirmenin en kolay yoludur. Harekete geçirici eylemden kastım; "İletişime Geç" , "Satın Al" , "Teklif İste" , "Detaylı Bilgi İste" gibi aşina olduğunuz eylemlerdir.

3) Kolay Erişilebilir İletişim Bilgileri

Basit gibi görünebilir ama net ve kolay erişilebilir iletişim bilgilerine sitenizde yer vermelisiniz. Web sitenizde bulunması gereken minimum iletişim bilgileri şu şekildedir.

İşletmezin Tam Adı

Açık Adresi

Telefon Numarası/Numaraları

Email Adresi

Bunların dışında var ise fax numaranıza, sosyal medya hesaplarınızın bağlantılarına ve günümüzde popüler olmaya başlayan Whatsapp numaranıza yer verebilirsiniz. 

İletişim bilgilerinizi sitenize yerleştirirken şu noktalara dikkat etmenizde fayda vardır:

  • Web sitenizde ayrı bir İletişim sayfası oluşturun ve bu sayfanın menuden ulaşılabilir olduğundan emin olun. Ayrıca bu sayfada bir iletişim formu olmasına özen gösterin.
  • Müşterilerinize açık adres vermenin dışında işletmenizi kolayca bulmaları için bu sayfada bir haritaya yer vermenizde fayda vardır. Bu konuda tavsiyem elbette Google Haritalar.
  • Önemli iletişim bilgilerinizin anasayfada da yer almasına özen gösterin. Genel olarak bu yerleşim footer dediğimiz sitenin en alt bölümüne yapılmaktadır. 

4) Hakkımızda Sayfası 

Bir hakkımızda sayfası ziyaretçilerinize hikayenizi anlatmanın en kolay yoludur. İşletmeniz ile potansiyel müşteriniz arasında bir bağ oluşmasına da yardımcı olacaktır. İyi bir hakkımızda sayfasına sahip olmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • İşletmenizin kısa bir hikayesini anlatın. İnsanlar nasıl bir işletmeden ürün ya da hizmet alacaklarını bilmek isterler.
  • Web sitenizin diğer alanlarında kullanabilirsiniz ama hakkımızda sayfasında mümkün mertebe işletmenize ait fotoğraflara yer vermeye çalışın. 
  • Ayrıca işletmenizin vizyon ve misyonlarından bahsedin. Ama lütfen bu konuda gerçekçi olun. En azından işletmenizin planlamasına bağlı kalarak kısa vadeli (örn. 5 yıl) hedeflerinizden bahsedin. Kısacası gerçekçi olun.

5) Blog Sayfası 

Web sitenizde bir blog olması için illaki de bir holdinge sahip olmanız gerekmiyor. Küçük işletmeniz için de yerel rakiplerinizin önüne geçmede blog önemli rol oynar. Şöyle ki web sitenizde bir bloga sahip olmak size şu artıları sağlayacaktır: 

  • Blog sayfanızda paylaşacağınız içerikler sizin sektörünüzde ve işinizdeki uzmanlığınızı yansıtacaktır. Bu da potansiyel müşterileriniz için güven verici bir sinyaldir.
  • Arama sonuçlarında yükselmeniz için en çok işinize yarayacak olan blog yazılarıdır. Dijital pazarlama stratejinizde ve yeni müşteriler kazanmanızda kritik bir rol üstlenebilir.
  • Ayrıca blog içeriklerinizi işletmenize ait sosyal medya hesaplarında da paylaşarak iletişim ağınızı daha da güçlendirebilirsiniz. 

Web sitenize sadece bir blog eklemenin yeterli olmadığını unutmayın. Blogunuzun kullanıcı dostu bir yapıya sahip olması için şu maddeler önemlidir:

  • İçerikler kronolojik bir yapı ile sıralanmalıdır. Ayrıca mutlaka bir kategorilendirme sistemi bulunmalıdır. Bu sayede ziyaretçi ilgi duyduğu alanlardaki içeriklere çok daha kolay bir şekilde ulaşabilir. Ek olarak en çok okunan içeriklerin yer aldığı bir bölüme de yer verebilirsiniz.
  • Blog içerikleriniz sadece metinden ibaret olmasın. Görsel kullanılan içeriklerin çok daha fazla ilgi çekici olduğunu unutmayın. Ama görsel kullanımını da abartmamaya özen gösterin.
  • İçeriğin yer aldığı sayfada sosyal paylaşım butonları yer almalıdır. Bu sayede içeriğinizi beğenen ziyaretçilerin paylaşmasına olanak sağlayabilirsiniz.
  • Ayrıca ziyaretçinin sitede kalma süresini ve sizinle iletişime geçmesini ya da fayda üretecek bir eylem gerçekleştirmesi ihtimalini arttırmak için benzer içerikler bölümüne de yer verebilirsiniz.

6) Müşteri Yorumları, Belgeler, Ödüller

İşletmenizi internetten bulan bir potansiyel müşterinin sizden bir ürün ya da hizmet alması için en önemli etmen size güven duymasıdır. Bunu güven duygusunu web siteniz vasıtası ile sağlamanız için kullanabileceğiniz birçok element bulunmaktadır.

  •  Müşteri Yorumları: Daha önce hizmet verdiğiniz birey ya da firmaların ürün, hizmet ve işletmeniz hakkındaki düşünceleri.
  • Video Yorumlar: Benim en sevdiğim yöntem budur. Daha önce hizmet verdiğiniz birey ya da firmaların ürün, hizmet ve işletmeniz hakkındaki düşüncelerini videoda dile getirmeleri potansiyel müşterileriniz için daha da inandırıcı olacaktır.
  • Ödüller: Sektörünüzde, yarışmalarda ya da yerel sıralamalarda elde ettiğiniz başarıları belgeleyen ödülleriniz.
  • Belgeler: Akreditasyon belgeleriniz, sertifikalarınız ve diğer önemli belgeleriniz.

7) Özelleştirilmiş Bir İçerik Yönetm Sistemi (CMS)

Bir web site yaptırmak yeterli değildir. Başarıya ulaşmak için düzenli olarak güncellemek gerekmektedir. Bunun için yardımcınız içerik yönetim sistemleridir. Günümüzde birçok ajans ya da freelancer açık kaynaklı içerik yönetim sistemlerini kullanmaktadır. Açık kaynaklı içerik yönetim sistemlerinin güvenlik dışında en önemli eksisi ihtiyacınız olmayan bir çok modüle ve karmaşık bir yapıya sahip olmalarıdır. Bu yüzden işletmenizin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir içerik yönetim sistemine sahip olmak size zamandan tasarruf ve kullanım kolaylığı sağlayacaktır.

8) Temel Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

"Arama motoru optimizasyonu yapılmayan bir web site fayda yaratabilir mi?" sorusu tartışılır. Ama sağlayacaksa da bunun fazlaca zaman alacağı kesindir. Bu yüzden daha web tasarım aşamasında en azından temel arama motoru optimizasyonu prensiblerine uyulmalı ve strateji belirlenmelidir. Temel SEO prensiblerinin en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Site haritasının oluşturulması ve Google Search Console, Yandex Webmaster, Bing Webmaster Tools'a entegre edilmesi
  • robots.txt dosyasının oluşturulması ve siteye eklenmesi
  • SEO dostu url yapısının kullanılması
  • Title tag ve description doğru kullanımı
  • H etiketlerinin doğru kullanımı
  • Resimlerin optimize edilmesi ve alt etiketlerinin eklenmesi
  • Site içi ve site dışı linklerin düzenlenmesi
  • Site hızının arttırılması için gerekli optimizasyonların yapılması
  • İçerik - kod oranına dikkta edilmesi

Bu konuda sorun yaşamamak için web tasarımınızı yaptırdığınız freelance web tasarımcı ya da ajansın mutlaka SEO bilgisine sahip olduğundan emin olun. 

9) SSL Sertifikası

Günümüzde küçük orta ölçekli işletmelerin web sitelerinin neredeyse yarısından çoğun SSL sertifikasına sahip değil. Düşünülenin aksine SSL sertifikası sadece online satış yapan eticaret siteleri için değil; tüm web siteler için bir gerekliliktir. Neden mi?

  • Eğer web sitenizde SSL sertifikası yüklü değil ise tarayıcıda "Güvenli Değil" ibaresi yer alacaktır. Bu da ziyaretçilerinizin güvenini zedeleyebilir. İnternet kullanıcılarının çok büyük bir çoğınluğu ziyaret ettikleri sitenin güvenli olmasını isterler.
  • Arama motorları SSL sertifikasına sahip olmayı önemli bir sıralama faktörü olarak algılamaktadır. SSL sertifikasına sahip olmamak arama motoru optimizasyonunuza zarar verecektir.
  • Ziyaretçilerinizin sizinle paylaştıkları kişisel verilerinin güvende kalması ve şifrelenmesi için SSL sertifikasına ihtiyacınız vardır.

SSL sertifikası sitenize yüklendiğinde sitenizin url'si https olarak görünecektir. Bu geçisin sorunsuz olması için web tasarımcınızın gerekli yönlendirmeleri yaptığında emin olun.

10) Analytics Entegrasyonu ve İstatistiklerin İncelenmesi

İstatistikler izlenmedikten sonra web sitenizde yaptığınız optimizasyonların hiçbir faydası olmaz. Web sitenizin preformansını ziyaretçi istatistiklerini analiz ederek çok daha kolay ölçebilir ve yapmanız gereken iyileştirmeleri görebilirsiniz. Web tasarımcınızın sitenize entegre etmesi gereken Analytics sayesinde:

  • Sitenizi kaç kişinin takip ettiğini ve hangi trafik kaynaklarını kullandığını görebilirsiniz.
  • Ziyaretçilerin sitenizde ortalama ne kadar süre geçirdiğini ve en çok ziyaretçi çeken sayfalarınızı inceleyebilirsiniz.
  • Sitenize gelen ziyaretçi satın alma, teklif isteme, form doldurma gibi sitenize fayda sağlayacak bir etkileşimde bulundumu görebilirsiniz.
  • En önemlisi de ziyaretçilerin sitenize erişirken kullandığı anahtar kelimeleri inceleyerek, dijital pazarlama stratejinizde kullanabilirsiniz.

Bir işletme sahibi olarak bilmeniz gereken en önemli husus ise bu yukarıda saydığım hiçbir madde lüks değildir. Bir web sitenin en temel ihtiyaçlarıdır. Hatta günümüzde Wix, Weebly, Site123 gibi birçok kendin yap web site oluşturucusunda dahi bulunmaktadır. Bu yüzden web sitenizi yaptırdığınız kişi ya da ajansa yukarıda saydığım bu maddelerin web sitenizde olup olmadığını sormaktan asla korkmayın.

Konu hakkında sorunuz var ise her daim benimle iletişime geçebilirsiniz.

Etiketler

Paylaş

En son paylaşımlardan anında haberdar olmak için e-bültene abone ol!

Hazırsan Hemen Başlayalım

Projenize dair önemli detayları ve iletişim bilgilerinizi gönderin,
hemen üzerinde konuşmaya başlayalım.