TEKLİF İSTE

Gökmen Bekar

İşletmenizi Geliştirin

Web Tasarımcı Mı İstiyorsun Yoksa İçerik Editörü Mü?

Özel tasarım bir web sitenin 500 TL'ye yapılacağını düşünüyorsanız bu yazıyı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

Web Tasarımcı Mı İstiyorsun Yoksa İçerik Editörü Mü?

Öncelikle söylemeliyim ki bu yazımın muhatabı web sitesi yapan ajans ya da freelance web tasarımcı arkadaşlar değil. Yazıyı tamamı ile ilk defa web sitesi yaptıracak işletme sahiplerine web sitesi fiyatları konusunda bilgi vermek için yazıyorum. Konuya vakıf iseniz değerli vaktinizi çalmak istemem.

Sık sorulanlar sayfasında da göreceğiniz üzere ben 500 TL gibi fiyatlara çalışan bir web tasarımcı değilim. Bu kendimi ya da işimi çok beğendiğimden değil sakın yanlış anlamayın. Bu sektörüme, meslektaşlarıma ve emeğime olan saygımdan ötürü benimsediğim bir prensip. Ama son zamanlarda tarafıma sürekli olarak 500 TL vb. bütçelerle iş tekliflerinin gelmesi ve son olarak hadsiz sıfatını yakıştırdığım bir potansiyel müşterinin tarafıma soyguncu demesi üzerine bu yazıyı yazmak mecburiyetinde hissettim kendimi.

Bildiğiniz üzere dünyamız koronavirüs denen bir illet ile mücadele ediyor. İster istemez ekonomik açıdan hem bireyler hem de büyüklüğü farketmeksizin işletmeler olumsuz olarak etkilendi. Kepenklerini kapatmak zorunda olan ya da cirolarında ani düşüşler yaşayan firmalarda hızlı bir şekilde ya online dünyada kendilerine bir yer edinmeye çalışıyor ya da yerlerini garanti altına alma mücadelesi veriyorlar. Bu doğrultuda da biz web tasarımcıların ve ajansların kapılarını çalıyorlar. Dürüstçe söylemem gerekir ki son yıllarda bu kadar yoğun bir iş trafiğimin olduğu bir dönem yaşadığımı hatırlamıyorum. Yoğunluğumdan dolayı yardımcı olamayacağımdan hiç tanımadığım ama işlerini incelediğim için yeteneklerine güvendiğim birçok freelance web tasarımcı arkadaşımı tavsiye ettiğim müşterilerim dahi oldu. 

Bu yoğunluk arasında en çok sabır sınırlarımı zorlayan ise 2020 yılında hala 500 TL gibi bir rakama özel bir web sitesi yapılabileceğini düşünen işletme sahipleri. Bakın bir web tasarımcı olarak insanların çoğunun bir web sitesi nasıl hazırlanıp yayına verilir konusunda bilgi sahibi olmadıkları için hayatımı kazanıyorum. Bu yüzden fiyat politikalarına vakıf olmalarını beklemek gereksiz bir beklenti olur. Ama bunu açıkladığım halde internette bu cüzi rakamlara iş yapan web tasarımcıları(?) gördüğü için işi hakkıyla yapan ve hakkı olan parayı isteyenler soyguncu damgası yiyor. O yüzden işin aslı nedir, neye göre fiyatlandırma yapılır kısa ve öz bir şekilde anlaymaya çalışacağım.

500 TL'ye Web Sitesi Olur Mu?

Evet 500 TL'ye web sitesi olur. Hatta iyice araştırırsanız 300 TL hatta belki de daha düşük fiyatlara dahi web sitesi yapan web tasarımcı hatta ajans dahi bulabilirsiniz. Ama buradaki önemli soru nasıl bir web site istediğinizdir. Eğer bana ya da işletmeme özel bir tasarım olsun, gerektiğinde ihtiyaçlarıma göre şekillendirilebilsin istiyorsanız o zaman olmaz işte. Çünkü bu fiyata elde edeceğiniz web site %99.9 hazır bir tasarım ve alt yapıya sahip olacaktır. 

Bu hazır alt yapıların en çok kullanılanı wordpress'dir. Tamamen açık kaynak ve ücretsiz bir platform olan wordpress ile sadece dakikalar içerisinde bir web sitesi oluşturulabilir ve yayına açılabilir. Blog web siteleri için kurulmasına rağmen güçlü topluluğu sayesinde wordpress için kullanıma hazır ücretli/ücretsiz binlerce tema ve eklentiyi internette bulabilirsiniz. Öyle bir platform ki wordpress alt yapısı ile dilediğiniz her türlü siteye hayata geçirmeniz mümkün. Yazıyı okudukça wordpress'i övüyormuşum gibi hissettiniz değil mi? Haklısınız aslında. Burada yerilecek şey wordpress kullanarak özel tasarım web site yaptığını söyleyenler. Ülkemizde gerçekten özel tasarım web sitesi yaparak wordpress alt yapısını entegre eden web tasarımcı fazlasıyla var. Ama onların çalıştığı rakamlar maalesef yukarıdaki komik rakamlar değil.

500 TL'ye wordpress ile yapılan bir web sitenin hazırlanma süreci nadir değişkenlik gösterse de şu şekildedir;

  • Müşterinin taleplerine uygun temayı tema marketlerinden bul ve satın al (Çoğu zaman emin olan nulled dediğimiz ücretsiz ve yasal olmayan versiyonu sitenize yüklenecektir.)
  • Wordpress'i kur (1 dakika)
  • Temayı Yükle (Artık çoğu temada demo-import dediğimiz özellik bulunuyor. Bu sayede tek tıkla siteniz 30 saniyede hazır)
  • Müşterinin içeriklerini siteye yükle
  • Yayına aç

Şu saydığım 5 adımı hayata geçirmek emin olun 30 dakikayı almaz. Ayrıca bu işlemlerin hepsini sadece bir günlük araştırmanız ile siz de yapabilirsiniz. Yapamam demeyin. Eğer instagram'da hikaye paylaşıbiliyorsanız kralını yaparsanız.

Peki bu beş adımda web tasarımcımızın gerçek görevi neydi? İçerik editörlüğü tabiki de. Sizin word dosyasında gönderdiğiniz metinleri kopyala yapıştır yapıp, imla hatalarını düzelterek sitenizi oluşturdu. Tek satır kod yazmasına dahi gerek yok. Sonuç olarak kendisine layık gördüğü sıfat web tasarımcı. Bu cümleleri okuyan çoğu web tasarımcı arkadaş bana öfke duyacak sanırım. Ama gerçekten web tasarımcı olan arkadaşların beni ne kadar iyi anladığını biliyorum. Çünkü günümüzde şu yukarıdaki 5 adımı eksiksiz olarak uygulayıp kendini web tasarımcı olarak tanımlayan, amacı sadece günü kurtarmak olduğu için çoğu zaman ödeme aldıkları müşterinin bir daha hiçbir iletişim talebine cevap vermeyen bireyler yüzünden web tasarımcıya olan güvensizlik had safhada. Ve sırf bu bireylerin saçma sapan fiyatlandırmaları yüzünden işini gerçekten yapan web tasarımcılar bildiğin bedavaya çalışmak zorunda kalıyor. Sonuç olarak çoğu işletmede kalifiye olmayan bu bireyler yüzünden kayba uğruyor. Örnek olarak aşağıda bir işletme sahibinin yaşamış olduğu kötü tecrübeyi inceleyebilirsiniz.

Peki Gerçekten Özel Tasarım Web Sitenin Fiyatı Nedir?

Yinelemek de fayda var. 500 TL değildir. Özel tasarım bir web site hayata geçirilirken birçok aşamadan geçer. Tasarım taslağının hazırlanması, kullanıcı arayüzünün kodlanması, yönetici paneli entegrasyonu, test aşamaları ve ufak tefek daha birçok işlem yapılması gerekir. En basit bir web sitesi yapılırken dahi binlerce satır kod yazılır. Emin olun bu işlemler düşünüldüğü kadar kolay değildir. Fiyatlandırması ise sizin istediğiniz özellikler ve bu özellikler için gereken emek hesaplandıktan sonra ortaya konabilir ancak. Benim fiyatlandırmadaki yaklaşımım şu şekilde; müşterinin istediği özellikler için gerekli olan gün sayısını hesaplar ve bu sayıyı günlük ücretimle çarparak müşteriye teklifimi sunarım. Takribi olarak da 2500 + KDV başlangıç ücretimdir. 

Burada özel tasarım bir web siteye sahip olmanın faydaları nelerdir gibi bir açıklamaya girmeyeceğim. Çünkü gerçekten komik geliyor bu cümle bana. Merak ediyorsanız internette bu konuda yüzlerce içerik bulabilirsiniz.

Son olarak söylemek isterim ki eğer online dünyadaki amacınız fark yaratmak ve marka bilinirliğinizi arttırmak ise hazır tasarımlar size pek yardımcı olamaz. Başlangıç aşamasında işinizi görebilir ama ilerleyen zamanlarda ihtiyaçlarınızı karşılamakta yetersiz kalacaktır. O yüzden kararınızı vermeden önce iyi düşünmenizi tavsiye ederim.

Etiketler

Web Tasarım

Paylaş

En son paylaşımlardan anında haberdar olmak için e-bültene abone ol!

Hazırsan Hemen Başlayalım

Projenize dair önemli detayları ve iletişim bilgilerinizi gönderin,
hemen üzerinde konuşmaya başlayalım.