TEKLİF İSTE

Gökmen Bekar

Web Tasarım

Freelance Web Tasarımcı da Neymiş?

Ajansların nefret ettiği ama başları sıkıştığında da dış kaynak olarak kapılarını çaldığı freelance web tasarımcı nedir? Ne yaparlar? Kimdir bu insanlar?

Freelance Web Tasarımcı da Neymiş?

Son yıllarda hızla çoğalan, startupların sevgilisi, ajansların hiç hazetmediği freelance web tasarımcının ne olduğunu açıklamadan önce freelance kelimesine aydınlık getirelim. Freelance temel olarak "serbest, bağımsız çalışan" anlamına gelir. Freelance kelimesi sadece web tasarım ya da geliştirme işi ile uğraşanlar için değil; genel olarak SEO, grafik tasarım, editörlük, fotoğrafçılık birçok çevrimiçi meslek grubu için kullanılmaktadır. Freelance olarak çalışan kişiler herhangi bir kuruma ya da kişiye bağlı olmadan hizmet verirler. En önemlisi de freelance olarak çalışan kişiler yaptıkları işi herhangi bir zorlama olmadan, gerçekten sevdikleri için yaparlar. Bu yüzden de işlerinde daha özverili oldukları gerçeği yadsınamaz. Bu doğrultuda tanımlayacak olursak freelance web tasarımcı herhangi bir kurum ya da ajansa bağlı olmadan web tasarım hizmeti veren kişilere denmektedir. 

Her ne kadar web tasarımcı olarak anılsalar da iyi bir freelance web tasarımcı bulunduğu sektörde birçok hizmete aşinadır. Buna grafik tasarım, SEO, dijital pazarlama, web geliştirme, mobil uygulama gibi birçok hizmet dahildir. Tam donanımlı web geliştirici olarak anılan bu kişiler yeni girişimlerin göz bebeğidir. Çünkü daha az maliyetle birçok işi tek başlarına yapabilmektedirler. 

Peki bir freelance web tasarımcı ile çalışmanın avantajları nelerdir?

Maliyet

Ajanslar ile karşılaştırıldığında aynı işi bir freelance web tasarımcıya daha az maliyetle yaptırabilirsiniz. Çünkü freelance web tasarımcı ofis kirası, vergi, istihdam vb. giderlere katlanmaz. Bu yüzden çok daha düşük maliyetlerle size hizmet verebilir.

Hız

İşini gönülden yapan bir freelance web tasarımcı sonucu görmek için sabırsızlanır. Çünkü yaptığı işi önce kendisi sahiplenir ve sonunda ortaya çıkacak işi görmek için uzun saatler çalışabilir. Bu sayede de projenizi çok daha kısa sürede sizin beğeninize sunar.

Tutarlılık

Eğer projenizi teslim ettiğiniz freelance web tasarımcı daha önce de bahsetmiş olduğum gibi alanında birçok hizmeti size sunabiliyor ise bu sizin yararınızadır. Çünkü en basitinden site tasarımından, site içi grafik tasarımlara kadar birçok tasarım tek bir kişinin elinden çıkacak; bu sayede de siteniz tutarlı bir görünüme sahip olacaktır. Ayrıca ihtiyacınız olan yeni tasarım ve fonksiyonları da kolayca hizmetinize sunabilecektir.

İletişim Kolaylığı

Eğer çalıştığınız ajansın VIP müşterilerinden değilseniz size özel bir müşteri temsilcisi hayaldir. Bu yüzden her seferinde farklı kişiler ile konuşur; derdinizi hep en baştan anlatırsınız. Freelance web tasarımcı ile çalışırken böyle bir sorununuz olmaz. Muhatapınız her zaman bir kişidir. Bu sayede de sorunlarınız çok daha kısa sürede çözülecektir.

Esneklik

Bir ajans ile çalışıyor iseniz en ufak değişiklik için bile ödeme yapmaya hazır olmanız gerekir. Prosedürleri böyledir ve çok nadir olarak ücretsiz revizyon yaparlar. Freelance web tasarımcı da ise daha esnek bir çalışma sistemi sizi bekler. Hele bir de talep ettiğiniz değişiklik onun da hoşuna gider ise paranın adı bile geçmez. Anında talebiniz yerine getirilir.

Peki bir freelance web tasarımcı ile çalışmadan önce nelere dikkat edilmelidir?

  • Karşınızdaki her ne kadar bir kurum olmasada mutlaka projenizi ve çalışma şartlarını detaylı bir şekilde dile getiren bir sözleşme imzalayın.
  • Projenizi teslim edeceğiniz freelance web tasarımcının çalışma şeklini, proje sonrası destek sistemini öğrenin.
  • Yaptığı işleri iyice inceleyin. İşi az da olsa bilen bir tanıdığınızdan yardım alın. Yaptığı çalışmalar hazır mı, çalıntı mı öğrenin. Malesef web tasarım sektöründe kendini web tasarımcı diye tanımlayıp hazır temaya içerik yüklemekten başka birşey bilmeyen insan sayısı oldukça çok. Bu kişilere para kaptırmayın.
  • Eğer fiyat olarak saatlik ücretlendirme yapıyor ise projeniz için gereken azami zaman dilimini öğrenin. Ayrıca bir proje yönetim sistemi olup olmadığını sorun. Bu sayede gerçekten sizin projeniz üzerinde çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Referanslarına göz gezdirin. 

Bu saydıklarım dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar. 

Aslında freelance web tasarımcı hakkında yazdığım bu yazıya benzer birçok içeriği internette bulmanız mümkün. Ama dikkatiniz çekmek istediğim konu şudur ki; benim yazdığım içerik diğerlerinden farklı. Fark ne diye sorarsanız ben aynı zamanda bir ajans sahibi olarak yazdım bunları. Bu yüzden taraflı olarak algılamamanızda fayda var. Örnek verecek olursak ajans olarak yaptığımız işlerde projenin her bir safhası ile farklı bir arkadaşımız ilgilenmektedir. Benim görevim ise gerekli zamanlarda müdahalelerde bulunmak ve sonuçta ortaya çıkan işi test etmektir. Ama iş freelance olarak yaptığım projelere gelince, işin her alanında ben varım. Bu yüzden de daha tutarlı bir işin ortaya çıkması kaçınılmazdır. 

Ajansın var neden freelance olarak da hizmet verdiğimi soracak olursanız da cevabımı aslında size en başta verdiğimi söyleyebilirim. Freelance çalışmak sadece severek yapılacak bir iştir.

Paylaş

En son paylaşımlardan anında haberdar olmak için e-bültene abone ol!

Hazırsan Hemen Başlayalım

Projenize dair önemli detayları ve iletişim bilgilerinizi gönderin,
hemen üzerinde konuşmaya başlayalım.