TEKLİF İSTE

Gökmen Bekar

Web Tasarım

Freelance Web Tasarımcının Dikkat Etmesi Gereken 10 Önemli Nokta

Kariyerine freelance web tasarımcı olarak devam eden ya da edecek olanlar için işlerini kolaylaştıracak 10 önemli ipucu

Freelance Web Tasarımcının Dikkat Etmesi Gereken 10 Önemli Nokta

Uzun yıllardır freelance web tasarımcı olarak hayatınızı idame ediyorsanız, bu yazıyı okumanız gerektiğini düşünmüyorum. Zaten uzun yıllardır web tasarım sektöründe freelance olarak ayakta kaldıysanız büyük ihtimalle aşağıda yer alan tüm maddeleri işiniz için uyguluyorsunuzdur. Bu yazının amacı freelance web tasarım kariyerine yeni adım atacak ya da adımını atmış ama başarıyı yakalayamamış olanların var ise eksiklerini kapatmaya yöneliktir.

8 yıldır web tasarım sektöründe olduğumu daha önceki yazılarımda söylemiştim. Kafamı dinlemek ve gerçekten hayatımı özgürce yaşamak için freelance olarak çalışmaya başladığımdan beri birçok hatam oldu ve çok fazla yeni şey öğrendim. İflasın eşiğinden döndüğüm zamanlarda oldu, bir araba parası kazandığım aylarda. Dışarıdan oldukça harika gözüken bu freelance web tasarımcı kimliğine tam olarak sahip olmam ve doğru bir şekilde ilerlemem ise yaklaşık 4 yılımı aldı. Bu 4 yılda da şu aşağıdaki maddeleri bir bir mihenk taşım yaptım.

1) Gerçekten Sevdiğiniz ve İyi Olduğunuz Alana Yönelin

Özellikle yeni freelance web tasarımcıların web sitelerine baktığımda şöyle bir görüntü ile karşılaşıyorum: Hizmetlerimiz sayfasına tıkladığımda karşıma onlarca farklı hizmet çıkıyor. O kadar fazla hizmeti 10 kişilik bir ekibin yer aldığı ajans bile veremiyor iken tek başınıza vermeniz nasıl mümkün olabilir. Mümkün olsa da çalışmak dışında size zaman kalacak mı peki? Kendimden örnek verecek olursam beni iyi olduğum konu web ve mobil uygulamalar; özellikle de backend çalışmalardır. Web sitemdeki hizmetler bölümünü açacak olursanız bunların dışında bir hizmet görmeniz mümkün değildir. 

İlk başladığımda ben de logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı gibi çok fazla sevmediğim çalışmalarda yer alıyordum. Ama şimdi bu tür işleri direkt olarak reddediyorum. Eğer gelen proje çok kapsamlı ise ve içerisinde grafik tasarım işleri yer alıyorsa irtibatta olduğum ve kalitesine güvendiğim grafik tasarımcı arkadaşlarımdan yardım alıyorum. 

Size tavsiyem çok fazla alanda hizmet vermeye çalışıp kaybolacağınıza, niş ve iyi olduğunuz bir konu seçip onun üzerine yoğunlaşmanızdır.

2) Kendi Web Siteniz Mutlaka Olsun

Yaptığınız çalışmaları Behance, Dribbble gibi portfolyo sitelerinde ve sosyal medyada paylaşıyorsanız, doğru yoldasınız. Ama yetmez. Mutlaka işlerinize, hizmetlerinize ve kendinize ait bilgilerinize yer verdiğiniz bir web siteniz olmak durumundadır. Web tasarım işine girmiş birine kendi web siten olmalı demek çok saçma demeyin. Buraya onlarca freelance web tasarımcı yazabilirim web sitesi olmayan. 

Web siteniz sizin kendi evinizdir. Online kartviziniz ve vitrininizdir. Sınırlamalara kalmadan dilediğiniz gibi fonksiyonlarla ve tasarım ile donatabileceğiniz mecranızdır. 

Ek olarak eğer kendinizi bir freelance web tasarımcı olarak betimliyorsanız bir zahmet kendi web sitenizi de kendiniz tasarlayın. Öyle hazır temalar ile site kurup ben şöyle iyiyim falan yazmayın. Çünkü komik oluyor biraz.

3) Portfolyonuzu Düzenli Tutun

Web sitenizde portfolyo bölümüne yer verin dememe gerek var mı bilmiyorum ama yine de söylememde fayda var sanırım. Portfolyo sayfanızı düzenli ve güncel tutmayı ihmal etmeyin. Yaptığınız her projeyi paylaşmanıza da gerek yok. Ben şahsen her sektörden bir proje paylaşıyorum kendi portfolyomda. Genel olarak da içime en çok sinen işlerimi paylaşıyorum. 

Paylaştığınız projelerdeki rolünüzü, projenin gereksinimlerini, bulduğunuz çözümleri ve uygulamalarınızı da yazmanız da fayda vardır.

4) Blog Yazıları Yazın

Web sitenizde bir blog sayfası oluşturarak düzenli olarak paylaşımlarda bulunun. Bulunduğunuz sektör, web tasarım trendleri, dijital pazarlama ipuçları gibi birçok konuda yazılar paylaşabilirsiniz. Bir blog sayfasına sahip olmak hem SEO çalışmalarınızda, hem de web sitenizi ziyaret eden kişilere alanınızdaki yetkinliğinizi kanıtlama konusunda sizin en büyük yardımcınız olacaktır. 

5) Asosyal Olmayın

Tek başınıza çalışıyor olmak, hayatınızı da tek başınıza ya da sadece ailenizle yaşamanız gerektiği anlamına gelmez. Kendinize işe kaptırıp gerçek hayattan uzaklaşmayın. Sevdiklerinize, arkadaşlarınıza ve en önemlisi de kendinize zaman ayırın. Ben ilk başlarda bu hatayı çok fazla yapmıştım. Sürekli çalışarak ve iş dışında hiçbir aktivite de bulunmayarak çok fazla şey kaybettim. Tek kazancım ise fazladan 20 kiloydu. Hatamın farkına vardıktan sonra çevremdeki insanlara vakit ayırmaya başladım. Bir spor salonuna yazıldım. İzmir'de gerçekleşen sektörümle alakalı etkinliklere katılmaya başladım. Yeni kişiler tanıdım ve tanıştığım bu yeni kişiler ile birçok yeni projeyi hayata geçirdim. 

Benim yaptığım hataya düşmemek için mutlaka gerçek dünya ile bağlarınızı koparmayın. Ayrıca doğru insanlarla kuracağınız doğru bağlar sizin tanınmanızda büyük rol oynayacaktır.

6) Doğru Müşterileri Seçin

Doğru müşteri nedir? Nasıl olur? Bunun bir tanımı yok aslında. Sizin için uygun olan müşterinin tanımını sizin yapmanız gerekecektir. Yine kendimden örnek vereceğim. Benim asla çalışmayı kabul etmeyeceğim müşteri profilini şu maddeler ile tanımlayabilirim:

  • Saat ayırt etmeksizin sürekli olarak arayan 
  • Kendisini benim tek müşterim olduğunu sanan
  • Bir web sitesinin 3 günde yapılacağını düşünen
  • "Ben araştırdım, aynı işi çok daha ucuza yapanlar var." diyen
  • Proje başındaki talepleri ile sözleşmedeki talepleri arasında dağlar kadar fark olan
  • Onlarca revize isteyen
  • Ne istediğini bilmeyen ya da projesi konusunda ön çalışma yapmamış olan
  • Ödeme konusunda sıkıntı çıkaran (Tabi ki bunu bile isteye yapan) kişiler ile asla çalışmam. 

Siz de çalışma prensipleriniz doğrultusunda sizin için en uygun müşteri profilini çıkarabilirsiniz. İş olsun da ben her türlü müşteri ile uğraşırım demeyin. İlk başlarda sıkıntı olmayabilir ama sonrasında inanın başınız ağrıyacaktır. 

7) Müşterileriniz İle İlişkilerinizi Sıcak Tutun

Müşterileriniz ile doğru ve sıcak bir iletişiminizin olması başarılı olmanıza artı değer katacaktır. Bu yüzden müşterilerinizin aramalarına, emaillerine ya da diğer taleplerine olabildiğince hızlı ve doğru bir dille yanıt verin. Projesi biten müşterilerinizi asla göz ardı etmeyin. İletişiminizi her zaman sıcak tutun. Eğer bunu yapmak sizin için zaman kaybı ise bir otomasyon sistemi kurun ve düzenli olarak kendilerine e-posta gönderin. Gönderin ki kendinizi hatırlatın. En önemlisi de mutlaka güven bağı oluşturun. Size güvenen ve yaptığınız işi beğenen müşterileriniz mutlaka sizi çevresine tavsiye edecektir. 

Ayrıca müşterilerinizin proje sonrası taleplerini ve sorunlarını da cevaplandırın. Web tasarım sektöründe en büyük sorun maalesef ki iş sonrası ortadan kaybolan web tasarımcılar. Siz onlardan olmayın.

8) Bir Çalışma Düzeni Oluşturun

Freelance web tasarımcı dendiğinde istediği saat istediği yerde çalışan ve tek ihtiyacı bir bilgisayar olan biri gelebilir aklınıza. Teknik açıdan doğrudur da. Ama serbest çalışıyorum diye çalışma disiplinini elden bırakmayın. Peki bu nasıl olacak?

  • Çalışma saatlerinizi belirleyin. Sabah 9 akşam 5 en makulüdür. Ve bu çalışma saatleriniz hakkında müşterilerinize bilgi verin. Çok önemli işleriniz olmadığı sürece de bu çalışma saatlerinizde işinizin başında olun.
  • Sabit bir çalışma yeriniz olsun. Evinizde sabit olarak kullanabileceğiniz ve tüm işlerinizi yönetebileceğiniz bir çalışma ortamı oluşturun. Bir gün salonda bir gün balkonda çalışmayı alışkanlık haline getirmeyin.
  • Sosyal Medyaya Veda Edin. Çalışırken beş dakika da bir sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmeyin. İki dakika birşey bakıp kapatacağım dersiniz ama bir bakarsınız ki saatlerdir sosyal medyada zaman kaybetmişsinizdir. Sosyal medyaya ayıracağınız vakti saat başı egzersize ayırmanız emin olun işinizi de sağlığınızı da daha iyi etkileyecektir.

9) Yasal Açıdan Kendinizi Koruyun

Freelance web tasarıma yeni adım attıysanız, önünüzdeki birkaç ay boyunca bu adımı es geçebilirsiniz. Ama sonrasında mutlaka hayata geçirin. Yasal açıdan kendini korumak ne demek peki?

  • Verginizi Ödeyin. Yeni başlayan freelance web tasarımcı için dert olmasada ilerleyen zamanlarda belirli bir miktar kazancın üzerine çıktığınızda maliye kapınızı çalabilir. Halinizi hatrınızı sormak için değil elbette. Verginizi ödemeniz için. Bu yüzden düzenli bir gelir elde ettikten sonra bir muhasebecinin kapısını çalarak işinizi anlatın ve size yardımcı olmasını isteyin. Aylık çok cüzi ücretler ile mali açıdan size yardımcı olacaktır.
  • Avukatınız Olsun. Yine aynı şekilde bir avukatın kapısını çalın ve yasal açıdan işiniz hakkında size yol göstermesini isteyin. Muhasebeci gibi avukatınıza her ay ücret vermeniz de gerekmez. Bir notere gidip avukatınıza vekalet için vereceğiniz ücret dışında katlanacağınız bir ücret yok en başta. Danışmanlık vb. konularda desteğe ihtiyacınız olduğunda ödeme yaparsınız sadece. Mesela ben avukatımdan sadece bir proje sözleşmesini imzalamadan önce sözleşmeyi incelemesi için yardım talep ediyorum. Bir de maalesef ki ödemesini yapmayan müşterilerim konusunda :(
  • Sözleşme Yok İse İşte Yok. Projenin konusu, yapılacaklar ne olursa olsun; proje çok basit de olsa mutlaka bir sözleşme hazırlayın ve müşteriniz ile karşılıklı olarak imzalayın(Eğer sözleşmenin tarafı bir şirket ise mutlaka kaşe ve imza yetkisi olan birinin imzası olacak şekilde). Sözleşmede istisnasız her ayrıntıya yer verin. Beklenmedik durumlarda emin olun bu sözleşme hayatınızı kurtaracaktır. Son olarak benim yaptığım gibi sözleşmeyi mutlaka avukatınızın onayına sunun.

10) İşinize ve Kendinize Yatırım Yapmaktan Kaçınmayın

Freelance çalışıyor olabilirsiniz ama nihayetinde bir hizmet ürettiğinizi ve değer ürettiğinizi unutmayın. Kalitenizi korumak ve daha iyiye ulaşmak için de işinize ve kendinize yatırım yapmaktan kaçınmayın. İşinize yapacağınız doğru yatırımlar her zaman size geri dönecektir. Çoğu zamanda emin olun hayatınızı kurtaracaktır. Biraz gıcık olmuş olabilirsiniz ama yine kendimden bir örnek vereceğim izninizle :) Freelance web tasarım olarak yeni işe başladığım ilk zamanlarda sadece bir bilgisayar ile işlerimi yapıyordum. Bir bilgisayar daha almamın maddi açıdan gereksiz olduğunu düşünüyordur. Bu düşüncem bu tek bilgisayarımın sabit diski tamamen öldüğü gün değişti. Elimde doğru düzgün hiçbir projemin ya da yazılımımın yedeği kalmamıştı. Ertesi gün yaptığım şey yeni bir bilgisayar almak ve o günden itibaren bir Dropbox Business hesabı açmak oldu. Şu anda 1 masaüstü ve 2 laptop ile işlerimi yürütüyorum. Tablet vb.ni saymıyorum bile. Ve mutlaka hem bilgisayarlarımda, hem harici disklerimde hem de Dropbox'da yedek tutuyorum. Bu tür sorunlar ile karşılaşmamak için siz de işinize yatırım yapmaktan kaçınmayın. Bir ekipmana ihtiyacınız var ise onu ilk alınacaklar listenize ekleyin. 

Kendinize de her zaman geliştirmeye çalışın. Yeniliklerden haberdar olun(Bu konuda tavsiyem Feedly ) Yeteneklerinize de yenilerini katmak için çaba gösterin. Online kurslara kayıt olarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Sonuç Olarak

Freelance web tasarım işinin ya da freelance olarak çalışmanın dışarıdan çok güzel göründüğünü biliyorum. Ama gelin görün ki işin içine girdiğinizde herşey daha farklı. İş yapacak olan, müşteri ile ilgilenecek olan, mali işler ile uğraşacak olan ve destek verecek olan tek kişi sizsinizdir. Tüm bu hengamenin içinden alnınızın akı ile çıkmanız için de o kadar da freelance olmamanız gerekiyor. Disiplin, dürüstlük ve yerinde saymamak öncelikleriniz olsun. Gerisi zaten gelecektir.

Paylaş

En son paylaşımlardan anında haberdar olmak için e-bültene abone ol!

Hazırsan Hemen Başlayalım

Projenize dair önemli detayları ve iletişim bilgilerinizi gönderin,
hemen üzerinde konuşmaya başlayalım.