TEKLİF İSTE

Gökmen Bekar

Web Tasarım

Web Tasarım SEO'yu Nasıl Etkiler?

Web tasarım ve SEO birbirinden farklı düşünülebilir mi? Kötü bir web tasarım SEO'nuzu ve dijital pazarlama stratejilerinizi nasıl etkiler?

Web Tasarım SEO'yu Nasıl Etkiler?

Eğer SEO'nun sadece doğru anahtar kelimeleri kullanmak ve bağlantılar elde ederek yapıldığını düşünenlerdenseniz fazlasıyla yanılıyorsunuz. SEO sadece web siteniz tasarlandıktan ve yayına alındıktan sonra yapılan işlemler değildir. Daha web sitenin tasarımı ve kodlaması yapılırken başlar SEO çalışmaları. Bu yüzden web sitenizi tasarlayan web tasarım ajansının ya da freelance web tasarımcının en azından başlangıç seviyesinde de olsa teknik ve site içi SEO yapılandırmalarına alışkın olması faydanıza olacaktır. 

Çoğu işletme bir web sitesi yaptıracağı zaman göze hoş gelen bir tasarım olmasını ister. Ama SEO dostu bir web site sadece estetik görünümden ibaret değildir. Benim bu konudaki yaklaşımım her zaman tasarımdan önce SEO ve kullanıcı deneyimini göz önünde bulurdurmaktır. Site yayına girdikten sonra da bu yapının doğru içeriklerle beslenmesini tavsiye ederim. Uzman Seocuların "İçerik Kraldır." dediği günümüzde, birbiri ile uyum içerisinde olan SEO dostu bir web site ile doğru içerik sizi arama sonuçlarında daha da üst sıralara çıkaracaktır.

Kötü Bir Web Tasarım SEO'nuzu Nasıl Etkiler?

1) Görseller

Bir görselin binlerce kelime ile anlatamayacağınız bilgiyi ziyaretçiye anlatmanıza yardımcı olacağı doğrudur. Aynı zamanda dikkat çekici görseller kullanarak ziyaretçilerin ilgisini içeriğinize çekebilirsiniz. Ancak doğru şekilde ve gerekli işlemler yapılmadan kullanılan görseller site açılış hızını oldukça arttırabilir. Arama motorlarının site açılış hızına yüksek derecede önem verdiğini düşünürsek, bu durumda sitenizin SEO'su kötü etkilenecektir. 

Web sitenize görsel yerleştirmesi yapılırken şunlara dikkat edilmesinde fayda vardır:

  • Görseli hangi alanda kullanacaksınız o alanın boyutlarına uyacak şekilde boyutlandırabilirsiniz. Örneğin, 200x200 piksel boyutundaki bir alan için 4000x4000 piksel boyutunda bir görsel kullanmayınız.
  • Görselleri sitenize eklemeden önce sıkıştırma işleminden geçirebilirsiniz. Bunu Photoshop gibi uygulamalarda yapabilir ya da TinyPng gibi online servisleri kullanabilirsiniz.
  • Görselin web site içeriğiniz ile uyumlu olduğundan ve uygun alt etiketleri eklediğinizden emin olun.

2) Navigasyon

İnternette bir arama yaptınız ve arama sonucunda çıkan web sitelerden birine rasgele tıkladınız. Karşınıza oldukça güzel bir tasarımı olan bir web site geldi. Ancak sorun o ki aradığınız içeriğin nerede olduğunu bulabilmeniz için size yardımcı olabilecek bir menu göremediniz ya da varolan menu o kadar karışık ki neye tıklamanız gerektiğini bilemediniz. Bu durumda ne yapardınız? Büyük ihtimal bu web siteden hemen çıkar ve aradığınız içeriği bulabileceğiniz bir başka web siteye gidersiniz. 

Eğer sizin sitenizdeki navigasyon yapısıda kullanıcı dostu bir yapıda değil ise ziyaretçilerinizin hemen çıkma oranı oldukça yüksek olacaktır. Ve arama motorları bu hemen çıkma oranını hemen fark edecektir. Bunu önlemek için web sitenizdeki menunun kolay erişilebilir ve bulunabilir olduğundan emin olun. Ayrıca ana menude çok fazla bağlantıya yer vermemeye özen gösterin. Önemli olduğunu düşündüğünüz bağlantılara yer vermeniz yeterli olacaktır. Diğer sayfalara ise alt menuler şeklinde yer verebilirsiniz. 

3) Title Etiketleri

Title etiketi (Title Tag) web sitenizin bir sayfasının arama motoru sonuç sayfalarında ve tarayıcı sekmesinde görünen başlığı belirleyen etikettir. Bir web sayfasının olmazsa olmazı olan bu etiket arama motorlarına sayfayı indekslerken hangi başlığı kullanmaları gerektiğini söyler.

gokmen-bekar-title-tag.png

Oldukça öneme sahip olan title etiketi arama motorlarına sayfanın hangi içeriği kapsadığını da özetlemektedir. Bu yüzden web sitenizdeki tüm sayfalarda title etiketinin bulunduğundan, sayfa içeriği ile uyumlu olduğundan ve ne çok uzun ne de çok kısa olmadığından emin olmanızda fayda vardır. 

4) Mobil Uyumlu Olmayan Tasarım

Mobil uyumlu, responsive, esnek... Farklı söyleyişleri olsa da hepsi aynı şeyi ifade ederi. Web sitenizin telefon, tablet gibi mobil cihazlar ile uyumlu olacak şekilde tasarlanması olarak ifade edebiliriz. Mobil uyumlu terimi Google'ın sıralama faktörlerindeki yerini Nisan 2015'de aldı. Ve Google o gün bugündür mobil uyuma sahip olmayan web sitelerini arama sonuçlarında gitgide arka sıralara doğru yollamakta. Özellikle de mobil cihazlarından arama yapan bir kullanıcın karşısına mobil uyuma sahip olmayan bir web siteyi çıkartmamak için oldukça önemli güncellemeler yapıyorlar. 

Bu yüzden web sitenizi yeni bir web site yaptıracak ya da varolan web sitenizi yeniden tasarlatacaksanız mutlaka mobil cihazlarla uyumlu olacağından emin olun. Eğer web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını merak ediyorsanız Google'ın Mobil Uyumluluk Testi'ni kullanabilirsiniz.

5) Çok Sayıda ve Olur Olmadık Zamanda Açılan Pop-Up Pencereleri

Doğru zamanda ve doğru stratejiler ile kullanılan pop-up'lar size fayda sağlayabilir. Benim pop-up konusundaki düşüncem her zaman için ne kadar az, o kadar iyi şeklinde olmuştur. Eğer illa ki de kullanılması gerekiyorsa da pop-up'ı direkt olarak sayfa açıldığı gibi göstermeyin ziyaretçilerinize. Önce bırakın da web sayfanızdaki içeriğe göz gezdirsinler. Belirli bir zaman sonra gösterebilirsiniz. Ayrıca pop-up'larınızı ziyaretçilerinizin kontrol edebilmesine olanak sağlayın. 

popup-pencereleri

Web sitenizde kullanabileceğiniz ve SEO açısından zarar vermeyecek pop-up çeşitlerini şu şekilde sıralandırabiliriz:

  • Zaman Ayarlı Pop-uplar: Yukarıda da bahsetmiş olduğum gibi sizin belirleyebileceğiniz bir zaman diliminden sonra harekete geçen pop-uplardır. Bu zaman dilimi değişkenlik gösterebilir. Örnek verecek olursak bir et-ticaret sitesinde bir ürünü inceleyen ziyaretçiye kupon kodu taşıyan bir pop-up'ı 15 saniyede gösterebilirken; uzun içeriklerin yer aldığı bir blog sitesinde ebülten aboneliğine teşvik eden bir pop-up minimum 30 saniye sonra gösterilmelidir. 
  • Çıkış Anında Gösterilen Pop-Uplar: Benim en sevdiğim pop-up türüdür. Çünkü size hiçbir açıdan hiçbir şey kaybettirmez. Web sitenizden çıkmak üzere olan ziyaretçiye son anda gösterilir. Eğer ziyaretçiniz sitenizdeki içerikleri faydalı buldu ise pop-up'da yapılmasını istediğiniz eylemi gerçekleştirir. İçerikleriniz ilgisini çekmedi ise de zaten biraz önce yapacağı gibi çıkıp gidecektir. 
  • Kaydırma Sonrasında Ortaya Çıkan Pop-Uplar: Web sayfasının sizin belirlediğiniz boyut kadar kaydırıldığında ortaya çıkan pop-up türüdür. Etkileşimin çok daha yüksek olduğunu düşündüğüm bu pop-up türünde önce ziyaretçiye içeriği okuma imkanı tanınır, sonrasında pop-up gösterilir.

Yukarıda saydığım pop-uplardan hangisini kullanıyorsanız kullanın; içeriğiniz ile pop-up'daki metnin birbiri ile alakalı olmasına özen gösterin. Ayrıca bir web sayfasında çok fazla pop-up kullanmamaya özen gösterin. 

6) Otomatik Harekete Geçen Video ya da Müzikler

Web sitenizin daha dinamik görünmesi için video ya da müzik kullanmak isteyebilirsiniz. Ama bunu sayfa açılışında otomatik olarak çalışacak şekilde kurgularsanız, sitenize gelen ziyaretçilerin bir kısmını sırf bu yüzden kaybedeğinizi bilmenizi isterim. Tıpkı pop-upların kullanımda dediğim gibi web sitenize yerleştirdiğiniz müzik ya da videolarında ziyaretçinin yönetiminde olmasına dikkat edin. Web sitenizi ziyaret eden kişilerin her zaman uygun ortamlarda olamayacağını hesaba katın. 

Siz videolarınızı ve müziklerinizi yine nerede görünmesini istiyorsanız oraya  yerleştirin. Ama otomatik olarak çalışmayacak şekilde... Bırakın da bunları çalıştırıp çalıştırmamak ziyaretçilerinizin insiyatifinde olsun. Hatta size tavsiyem eğer bir müzisyen, radyo ya da plak şirketi sahibi değilseniz, web sitenize mümkün mertebe müzik eklemeyin :)

7) Yetersiz Boşluk (Whitespace)

Eğer iyi bir web tasarım oluşturmak, aynı zamanda da kullanıcı iyi bir deneyim yaşatmak istiyorsanız tasarımınızda yeterince boş alan kullanmanız gerekmektedir. Boş alan kullanımı web sitenizin daha anlaşılır, daha profesyonel ve daha estetik görünmesinde başrol oynayacaktır. 

bosluk-kullanımı

Yeterli boşluk kullanılmayan ve elementlerin dip dibe olduğu bir web sayfası hem hoş görünmeyeceği hem de ziyaretçinin gözünü yoracağı için çok fazla ilgi çekmeyecektir. Bu da ziyaretçinizin sitenizden kısa sürede çıkmasına sebebiyet verecektir.

8) Site Hızını Arttırmaya Yönelik İşlemlerin Yapılmaması

Site hızı arama motorları için ne kadar önemli olduğunu defalarca dile getirdik. Bu hızı arttırmak için doğru hosting firmasının seçilmesi, yukarıda bahsettiğimiz gibi resimlerin optimize edilmesi gibi birçok etmen bulunuyor. Bunlardan tasarım ve kodlama esnasında uygulanması gereken bir diğer etmende web sitede yer alan HTML, CSS ve JavaScript kodlarının sıkıştırılmasıdır. Bu işlem site kodlarındaki hayati önem taşımayan yorumların, kullanılmayan kod bloklarının ve boşlukların kaldırılması ile gerçekleştirilir. Arama motoruna minify css terimini yazıp arama yaptığınızda bu işlemleri sizin için gerçekleştirecek birçok online uygulama bulabilirsiniz.

Sonuç Olarak

İyi bir tasarıma sahip olan bir web siteniz var ise ziyaretçilerinizin ilgisini daha kolay çekebilirsiniz. Ancak SEO dostu bir tasarımın sadece yerleşimden ve hoş görünen grafiklerden ibaret olmadığını unutmayın. Tasarımınızın doğru bir kod altyapısı ve iyi bir kullanıcı deneyimi ile desteklendiğine emin olun. 

Etiketler

Web Tasarım , SEO

Paylaş

En son paylaşımlardan anında haberdar olmak için e-bültene abone ol!

Hazırsan Hemen Başlayalım

Projenize dair önemli detayları ve iletişim bilgilerinizi gönderin,
hemen üzerinde konuşmaya başlayalım.