TEKLİF İSTE

Gökmen Bekar

Hosting/Domain

6 Maddede Web Site Yedeklemenin Önemi

Web sitenizi her türlü olumsuzluğa karşı güvende tutmak için neden düzenli olarak yedekleme yapmanız gerektiğini 6 maddede öğrenin.

6 Maddede Web Site Yedeklemenin Önemi

Günümüzde bir web siteyi güvende tutabilmek oldukça uğraş gerektirmektedir. Bunun için en iyi ve güvenli olduğunu düşündüğünüz hosting firmalarından hizmet alabilir, Sitelock, Symantec Web Site Security gibi güvenlik yazılımlarını sitenizi entegre edebilirsiniz. Ancak hiçbir zaman %100 güvende olduğunuz söylenemez. Bu yüzden tüm bu güvenlik önlemlerine ek olarak web sitenizi düzenli olarak yedeklemek veri kaybı ihtimalinizi azaltacaktır. Sadece birkaç dakikanızı alacak bu web site yedekleme işleminin neden bu kadar önemli olduğunu maddeler halinde inceleyelim.

1) Web Sitenizi Öncelikle Kendinizden Korursunuz

Ne kadar uzman olduğunuzu düşünürseniz düşünün; bir web sitesi üzerinde işlem yaparken her zaman hata yapma ihtimaliniz vardır. Bir anlık dikkat dağılmasında bile çok önemli bir veriyi web sitenizden yanlışlıkla silebilirsiniz. Ya da web sitenize yeni bir fonksiyon eklemek için işlem yaptığınız anda hata yapabilir ve web sitenizi kullanılamaz hale getirebilirsiniz. Bu gibi durumlarda eğer elinizde web sitenize ait güncel bir yedek bulunmuyor ise ya sildiğiniz veriyi tekrardan oluşturmalı (tabi mümkünse) ya da yaptığınız işlem hatasını bulup çözmeniz gerekir. 

Eğer elinizde web sitenize ait güncel bir yedek bulunuyor ise çok fazla uğraşmanıza gerek kalmaz. Tek yapmanız gereken son yedeği geri yükleyerek kaldığınız yerden devam etmektir. Benim tavsiyem web sitenizde önemli bir değişiklik ya da yeni fonksiyon ekleme işleminden önce kesinlikle yedek almanızdır. 

2) Web Sitenizi Hosting Firmasından Korursunuz

Profesyonel olarak web tasarım işine başladığımdan beri sadece 3 adet hosting firması ile çalıştım. Son iki yıldır ise hizmetlerinden oldukça memnun olduğum Veridyen firması ile çalışıyorum. Tecrübesizliğimden kaynaklanıyor olacak ki  iyice araştırmadan çalışmaya başladığım ilk hosting firmasında çok büyük sıkıntılar yaşadım. Uptime süreleri iyi olmasına rağmen oldukça kötü bir destek sistemleri vardı. İlk kez bir vds kullandığım için sırf korkudan günlük olarak Google Drive'ıma tüm verilerimi yedek alıyordum. Ve bir gün ne oldu biliyor musunuz? Bu oldukça profesyonel görünen hosting firması önceden hiçbir açıklama yapmadan tüm müşterilerinin hizmetlerine son verip ortadan kayboldu. Bu kriz durumundan kurtulmak için yaptığım tek şey ise yeni bir hosting firmasından hizmet satın almak ve yedeklerimi yüklemek oldu. Tüm verilerim eskisi gibi yerli yerindeydi.

Bir hosting firması kurmanın oldukça kolay olduğu günümüzde hosting hizmeti aldığınız firmaya kesinlikle gözü kapalı güvenmeyin. Hizmet almadan önce de detaylı bir şekilde araştırma yapın. Müşteri yorumlarını, referanslarını inceleyin. Hatta kısa süreliğine (1 ay gibi) hizmet alarak deneyin. Son olarak da mutlaka verilerinizi kendiniz de yedekleyin.

3) Web Sitenizi Hackerlardan Korursunuz

Web sitemde çok önemli bilgiler yok ya da herhangi bir para akışı işlemi gerçekleşmiyor. Hackerların benle ne işi olur demeyin. Sırf zevk için ya da kendini test etmek için arayış içinde olan kötü amaçlı birinin hedefi haline gelebilir web siteniz. Eğer böyle bir kötü amaçlı kişinin hedefi olur ve web sitenizin kontrolünü kaybederseniz, izleyebileceğiniz yöntemler şunlardır:

  • Yönetici giriş bilgilerini email vasıtası ile sıfırlamak
  • Hosting firmanızdan yardım talep etmek
  • Son olarak da son yedeklerinizi geri yüklemek

Eğer karşınızdaki hacker çok amatör değil ise sitenizin kontrolünü eline geçirdiğinde büyük ihtimal ile yönetici email adresini değiştirecektir. En azından bunu yapmasa da sistemin email ayarlarını değiştirerek şifrenizi yenilemenizi engelleyebilir. Bu yüzden ilk adım pek işe yaramayabilir. İkinci adımda ise hosting firmasının size yardımcı olacağının garantisi yoktur. Olsa bile bu zaman alabilir. Üçüncü adımda ise herşey sizin elinizdedir. Web sitenizin saldırıya uğramadan önceki son halini geri yükleyerek sitenizin kontrolünü geri alabilirsiniz. Ancak tehlikeyi atlatmak için giriş bilgilerinizi değiştirerek ve saldırının gerçekleştiği IP'leri engelleyerek zaman kazanabilirsiniz. Sonrasında da web sitenizde varolan güvenlik açıklarını bulmalı ve gerekli önlemleri almalısınız.

4) Web Sitenizi Kötü Amaçlı Yazılımlardan Korursunuz

Bilinenin aksine kötü amaçlı yazılımların tek hedefi bilgisayarlar değildir. Günümüzde her gün binlerce web sitesi kötü amaçlı yazılımların saldırısına uğramaktadır. Daha öncede söylediğim gibi web sitesi güvenliği konusunda bilgili olmanız ya da az bilinen bir web sitenizin olması önemli değildir. Bu tür saldırıların her zaman hedefi olabilirsiniz. Örnek verecek olursak güvenli olması için büyük bir topluluğun üzerinde çalıştığı wordpress'i altyapı olarak kullanan küçük işletme web siteleri bile bu tür saldırılara maruz kalabilmektedir. 

Böyle bir saldırı sonrasında hiçbir zaman web sitenizi tamamen bu yazılımdan temizleyip temizlemediğinize emin olamazsınız. Ancak saldırı öncesine ait elinizde bir yedek var ise sorunsuz bir şekilde web sitenizi eskisi gibi kullanmaya devam edebilirsiniz.

5) Güncellemeler Her Zaman Yolunda Gitmeyebilir

Web sitenizin altyapısı için yeni bir güncelleme yapmaya çalıştığınızda işler her zaman sizin düşündüğünüz gibi gitmeyebilir. Özellikle de wordpress gibi bir içerik yönetim sistemi kullanıyor ve yeni gelen versiyonu güncelleme yapacaksanız dikkatli olmanızda fayda var. Ayrıca kullandığınız tema ve eklentileri güncelleyeceğiniz ya da yenisini ekleyeceğiniz zaman için de geçerlidir bu durum. Bu işlemleri yapmadan önce mutlaka tam yedek almanız gerekmektedir.

6) Başka Bir Hosting Firmasına Kolayca Geçiş Yapabilirsiniz

Tercih ettiğiniz hosting firmasının hizmetlerinden, fiyat politikasından ya da destek sistemlerinden memnun değilsiniz ve daha iyi bir firmaya mı geçiş yapmak istiyorsunuz? Yapmanız gereken şu anki hosting firmanızda yer alan tüm verileri seçtiğiniz yeni hosting firmasının sunucularına taşımaktır. Gözünüz korkmasın. Bunu yapmanın birçok kolay yolu var. En kolayı ise şu: Yeni hosting firmanıza elinizdeki yedekleri verebilir ve sizin yerinize taşımayı gerçekleştirmelerini isteyebilirsiniz. 

Yukarıda saydığım sebeplerden dolayı veri kaybına uğramamak ve kontrolü kaybetmemek için mutlaka düzenli olarak yedekleme yapın. Hatta ek olarak aldığınız yedeklerin bir kopyasını bilgisayarınızda bir kopyasını da Google Drive vb. sistemlerde saklayınız. 

Etiketler

Paylaş

En son paylaşımlardan anında haberdar olmak için e-bültene abone ol!

Hazırsan Hemen Başlayalım

Projenize dair önemli detayları ve iletişim bilgilerinizi gönderin,
hemen üzerinde konuşmaya başlayalım.