TEKLİF İSTE

Gökmen Bekar

İşletmenizi Geliştirin

Web Sitesi Olmayan İşletmelerin Ortak Bahaneleri

Her 10 kişiden 8'inin günde en az bir kere internete bağlandığı günümüzde hala web sitesi yaptırmamakta ısrar eden işletme sahiplerinin ortak bahaneleri

Web Sitesi Olmayan İşletmelerin Ortak Bahaneleri

19 - 45 yaş grubunun aktif olarak %80'inin günde en az bir kere internete bağlandığı günümüzde 10 işletmeden en az 3'ünün web siteye sahip olmadığı düşünülüyor. Ve bu web siteye sahip olmayan işletmelerin çok büyük bir çoğunluğunu küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturuyor. Web site yaptırmamak için kendince birçok bahanesi olan bu işletme sahipleri genel olarak çevrimiçi dünyanın nimetlerinden malesef henüz haberdar değiller. En azından öyle oldukları düşüncesi bana daha mantıklı geliyor. Çünkü ürün ve hizmetlerini 7/24 olarak yayınlayabileceği, potansiyel müşterilerine ulaşabileceği bir web siteye sahip olmak varken neden yaptırmamakta ısrar ettiklerini anlamak mümkün değil. 

Genel olarak bu işletmelerin sahipleri web sitesi yaptırmak için fiyat araştırması yaparlar. Ve geleneksel olarak şu sözleri dile getirirler: "Biz basit bir web sitesi istiyoruz." Ama emin olun durum hiç de böyle değildir. Tam olarak bir plan hazırlamadıkları için de bir web siteye sahip olmaları oldukça zordur. Başarısız olan bu girişimden sonra da kendilerini birçok bahane ile teselli etmeye çalışırlar.

- Zaten Web Siteye İhtiyacım Yoktu

En çok kullanılan bahane budur. Gerçi yıllarca web sitesi olmadan ticaret hayatını sürdüren bir işletmenin bu fikirde olması biraz anlaşılabilirdir. Çünkü düne kadar web sitesi olmadan işini çekip çevirmiştir. Ancak bu fikirdeki işletme sahiplerinin gözden kaçırdıkları şey geleneksel ticaretin artık yavaş yavaş değerini yitirdiğidir. Hatta teknolojinin bu kadar hızlı geliştiği günümüzde yavaş yavaş bile demek doğru olmaz. 

Web siteye ihtiyacı olmadığı düşünün işletmeler aslında çok büyük bir potansiyeli göz ardı ettiklerini unutmamalıdırlar. Ürünlerini en azından yerel kitleye bile tanıtarak fayda elde etmeleri oldukça kolaylaşacaktır.

- Bizim İşte Web Siteye İhtiyaç Yok

Hangi iş ya da sektör bu bir türlü anlayamadım. Ne kadar niş bir iş koluymuş ya! Ayrıca eğer bulunduğun sektörde diğer işletmeler web sitesi yaptırmamışsa düşünmen gereken senin de ihtiyacının olmadığı değildir. Tam tersine bir an önce web tasarım yaptırman gerektiğidir. Böylece rakiplerinden kolayca bir adım öne geçebilirsin. 

- Başka Müşteriye İhtiyacım Yok 

Artık kazanç konusunda doyum noktasına ulaşmış diyebileceğimiz koskoca holdinglerin yeni pazarlara ve müşterilere açılmak için deli gibi araştırma yaptığı günümüzde sen yeterince müşteriye sahip olduğunu düşünüyorsun öyle mi? Ticaret ile uğraşmanızın sebebi daha fazla müşteriye ulaşmak ve daha fazla satış yapmak değil mi peki? Eğer cevabın hala evet ise bir de şöyle düşün. Web sitesinde seninle benzer ürün ya da hizmeti kampanyalı bir şekilde satışa sunan rakibin ya varolan müşterilerini bir bir elinden alırsa? 

- Web Tasarım İçin Ayıracak Bütçem Yok

Bakın ben bu lafı birebir hiç duymadım. Çünkü bir freelance web tasarımcının bu söz ile karşılaşması ancak müşteri onu değil o müşteriyi bulur ise olur. Benim duyduğum versiyonu genel olarak "Bizim o kadar bütçemiz yok." şeklindeydi. İnternette 390 liraya web tasarım yaptığını söyleyen firmalar oldukça bu söz ile karşılaşılması normaldir. Ama benim kafama takılan kısım o değil. Genel olarak web tasarım için bütçe ayıramayacağını söyleyen bu firmalar yerlere atılacağını bile bile onbinlerce broşür bastırmaya bütçe ayırıyorlar. Komik olan bu!

- Biz Zaten Sosyal Medya Kullanıyoruz

Evet sosyal medyayı aktif olarak kullanmanız işletmenize artı değer katar ve çevrimiçi dünyada görünürlüğünüzü arttırır. Ama unutulmamalıdır ki bu mecralar sizin sadece misafir olduğunuz yerlerdir. Hani bir laf var ya "Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer." diye. Tam da bu sözün karşılığıdır sosyal medya. Çünkü tasarım, yerleşim, fonksiyon ve daha birçok konuda ev sahibi size ne sunduysa o kadarından yararlanabilirsiniz. Ama işletmenize özel bir web sitesinde ne nerede nasıl isterseniz o şekilde olur. En basitinden logonuzun boyutundan, tasarımda hangi renklerin kullanacağına kadar siz karar verirsiniz.

- Web Sitesini Yönetmek İçin Yeterince Vaktim Yok

Bunu söyleyen bir müşterim vardı. Web sitesini yönetmem ve düzenli olarak güncellemem için de aylık ücret karşılığında kendisi ile anlaşmıştık. Benim için sorun yoktu elbette. Ama web sitesini yönetmek için vakti olmadığını düşünen bu müşterim dakika başı gidip geldiği her yerde çekin yapacak, instagram günde en aşağı 3 paylaşım bir canlı yayın yapacak kadar vakti bulabiliyordu. Aynı vaktin yarısı ile web sitesini yönetmesi mümkündü. 

Eminim daha gün yüzü görmemiş birçok bahane mevcuttur ama bana göre en popüler olanları bunlar. Bu bahanelere sahip olup web site yaptırmamakta ısrar eden işletme sahiplerine yeni dünyada bol şans diliyorum. 

Etiketler

Paylaş

En son paylaşımlardan anında haberdar olmak için e-bültene abone ol!

Hazırsan Hemen Başlayalım

Projenize dair önemli detayları ve iletişim bilgilerinizi gönderin,
hemen üzerinde konuşmaya başlayalım.